Nieuws   •

05 september 2023

Een terugblik op 'Detect & Protect'

Afgelopen dinsdag vond de eerste Nederlandse counterdrone (C-UAS) conferentie plaats. Het centrale thema van deze conferentie, getiteld ‘detectie en bescherming’, richtte zich op de problemen en gevaren die ongewenste drones met zich meebrengen.

Hoewel het onderwerp van drone-dreiging al geruime tijd op de politieke agenda staat, heeft de recente ontwikkelingen in Oekraïne geleid tot een verhoogde interesse in Counter UAS-technologieTijdens het evenement werden lezingen gegeven en demonstraties gehouden. Drones worden steeds vaker ingezet voor nuttige doeleinden, waarbij ze bijna dagelijks mensenlevens redden. Echter, er is ook een duistere kant aan deze technologie. Onvoldoende geïnformeerde dronepiloten kunnen onbedoelde gevaarlijke situaties creëren in de buurt van luchthavens. Bovendien maken criminele en terroristische groeperingen steeds vaker gebruik van drones voor kwaadwillige activiteiten. Hierdoor groeien de zorgen rondom de opkomst van drones, vooral omdat de technologie steeds toegankelijker wordt.

 

Bron: Omroep West

 

Om deze reden organiseerde Unmanned Valley, in samenwerking met Robin Radar en Bavak Security Group, deze baanbrekende conferentie gewijd aan Counter UAS-oplossingen. Het evenement trok diverse belanghebbenden die betrokken zijn bij het beheer van kritieke infrastructuur en andere gevoelige locaties. Ze kregen de kans om deel te nemen aan een informatiemarkt en te luisteren naar lezingen van experts in het veld. Sprekers waren afkomstig van vooraanstaande organisaties zoals Bavak Security Group, Senhive, Robin Radar, Drone Flight Company, MAVLab en Force Pro. Een bijzonder hoogtepunt van het congres was de demonstratie van het DroneCatcher-systeem van Delft Dynamics, waarbij het publiek inzicht kreeg in de technologie achter het onderscheppen van drones.

 

Bron: NOS

 

Hoewel het detecteren van drones tegenwoordig vrij effectief is, ligt de uitdaging vooral in het daadwerkelijk nemen van tegenmaatregelen. Er zijn verschillende methoden, variërend van het verstoren of overnemen van de besturing van de drone tot het daadwerkelijk uit de lucht schieten of onderscheppen van het apparaat. Hierbij rijst altijd de vraag of deze tegenmaatregelen geen ongewenste neveneffecten met zich meebrengen.

Een belangrijke boodschap die tijdens de conferentie naar voren kwam, is dat er geen universele oplossing bestaat voor het tegengaan van drone-dreigingen. Bescherming vereist altijd maatwerk en is gebaseerd op een combinatie van systemen. Het is duidelijk geworden dat niet alleen het detecteren van drones met kwaadwillige bedoelingen een uitdaging is, maar ook het effectief reageren erop is complex.

Partijen zoals het Havenbedrijf Rotterdam staan voor bijzondere uitdagingen, aangezien ze momenteel alleen in staat zijn om drones in de omgeving te detecteren zonder concrete acties te kunnen ondernemen tegen mogelijk gewapende drones of drones die illegale ladingen vervoeren.

Met deze conferentie hoopt Unmanned Valley het bewustzijn te vergroten over de uitdagingen en mogelijke oplossingen met betrekking tot ongewenste drones. Het evenement dient als platform voor innovatieve technologieën en samenwerking tussen belanghebbenden om gezamenlijk deze groeiende dreiging aan te pakken.

Dank aan iedereen die deze dag tot een succes heeft gemaakt! Tot de volgende.

 

Foto’s door RedShot Productions.

Het volledige fotoalbum van de dag wordt doorgestuurd aan de deelnemers per e-mail.