Nieuws •
Tweehonderd scholieren uit het hele land kwamen woensdag 15 februari voor de testdag van de CanSat competitie samen in Katwijk op het terrein van Unmanned Valley. Bij de wedstrijd van ESERO NL en Netherlands Space Office worden de leerlingen uitgedaagd om een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje te bouwen en te programmeren. Hun zelfgebouwde mini-satelliet werd beoordeeld door studenten van DARE en ze kregen een inkijkje in het werk in de ruimtevaartbranche. Na de testdag worden de 10 finalisten van de CanSat competitie gekozen. Zij komen terug voor de lanceerdag, waarbij hun mini-satelliet wordt gelanceerd met een echte raket.
Op deze testdag kregen de leerlingen een uitgebreid programma vol presentaties en workshops. De leerlingen konden alle vragen over hun CanSat en de dingen waar ze tegenaan liepen voorleggen aan de studenten van DARE, de raketbouwvereniging van de TU Delft. Tijdens de workshop van Unmanned Valley waren de leerlingen voor eventjes dronepiloten. Bij de LED-cube challenge van Fun with Electronics oefenden de leerlingen met solderen. Ze maakten een lichtshow op een printplaat op een Arduino Uno – dezelfde als die in hun eigen satelliet zit. Lunar Zebro gaf een presentatie over hun missie naar de maan, een project waarbinnen met ontzettend veel expertises wordt samengewerkt om ‘mini-moonrovers’ te bouwen waarmee ze de ruimte gaan verkennen.
Waar je bij ruimtevaart misschien denkt aan astronauten en raketten, heeft de ruimtevaart juist heel diverse toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan satelliettoepassingen waarmee je voedselzekerheid in ontwikkelingslanden kunt verbeteren of klimaatontwikkelingen in de gaten houdt. Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office (NSO) vertelde meer over de carrièremogelijkheden binnen de ruimtevaartbranche. “Ik vind het ontzettend leuk om zo veel deelnemende teams op deze dag bij elkaar te zien. We nemen als NSO het initiatief voor deze competitie om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen. Ruimtevaart ontwikkelt zich razendsnel. Het is geen ver-van-je-bed-show; ook voor alle leerlingen die hier vandaag aanwezig zijn is het mogelijk om in de ruimtevaart te werken. Je mág hierover dromen, het is namelijk heel realistisch dat het niet alleen bij dromen blijft.” Aye, teamlid van SandSatFlow II van het Zandvliet Lyceum in Den Haag, ziet het wel zitten om in de ruimtevaartbranche aan de slag te gaan. “Ik had al interesse, maar door de CanSat competitie en de presentaties heb ik wel een beter idee van wat er allemaal mogelijk is.”
Dit jaar doen 35 teams uit de bovenbouw van havo en vwo mee aan de CanSat competitie. Ieder team bouwt en programmeert een satelliet met een door henzelf bedachte missie. De satelliet doet metingen vanuit de lucht en stuurt de data terug. Daarvan gaan 10 teams met de best beoordeelde satellieten door naar de lanceerdag op vrijdag 31 maart. Vanaf september 2023 kunnen zich opnieuw teams inschrijven voor de volgende CanSat competitie.
Bron: https://esero.nl/artikelen/drukbezochte-cansat-testdag-groot-succes
creating
sensor-based
impact
Navigatie
Adres
Marinevliegkamp 356
2236 ZZ Valkenburg (ZH)
Voor navigatie: 1e Mientlaan
2223 LA Katwijk