Nieuws   •

18 december 2018

Brandweerlieden Haaglanden opgeleid tot dronepiloot

De Brandweer Haaglanden heeft sinds kort een eigen drone ter beschikking. Deze drone moet de brandweerlieden straks gaan ondersteunen bij het blussen van branden. Drone Flight Academy (DFA) heeft op Unmanned Valley een speciaal team opgeleid om met drones te kunnen werken.

“Dit gaat ons heel veel informatie opleveren, in een veel sneller tempo dan wat we nu voor elkaar kunnen krijgen,”zegt Duncan van der Laar, Projectleider BAS (Brand Als Specialisme).

De brandweer heeft twee camera’s onder de drone hangen. De eerste is een normale camera waar ze foto’s en video’s mee kunnen maken. Die camera kan alle kanten op draaien. Daarnaast hangt er ook een warmtebeeldcamera onder de drone. Het is de bedoeling dat de brandweer de beelden in de toekomst live naar de meldkamer en de COPI (COmmando Plaats Incident) kunnen streamen, zodat iedereen kan meekijken. Op basis van de beelden kunnen er dan betere keuzes worden gemaakt over de strategie en de techniek van de inzet.

In Twente en in Midden- en West-Brabant gebruikt de brandweer al een drone en daar worden goede resultaten geboekt. De Brandweer Haaglanden verwacht hun opgedane kennis in het eerste kwartaal van 2019 operationeel in te kunnen zetten.

Drones steeds vaker ingezet
Drones bij de hulpdiensten staan nog in de kinderschoenen, maar maken steeds gebruik van de technologie. Zo maakt de politie al een tijdje gebruik van drones om een beter overzicht te krijgen van complexe situaties. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om foto’s of video’s te maken bij verkeersongevallen. Er kan dan een nauwkeurigere inschatting gemaakt worden van eventuele risico’s en hoeveel inzet er nodig is. Ook voor surveillance worden al geregeld drones ingezet. Ambulancediensten gaan de mogelijkheden na van het spoedvervoer van medicatie, bloed en AED’s, zodat deze sneller op de plaats van bestemming kunnen zijn.

Voor meer informatie: www.droneflightacademy.eu, www.vrh.nl en www.brandweer.nl.