Nieuws   •

09 november 2022

Eerste Nederlandse vliegroute voor drones

Zero Gravity Drones
Het klinkt als toekomstmuziek, maar binnenkort krijgen drones een officiële vliegroute binnen het Nederlandse luchtruim. Een belangrijke mijlpaal voor de industrie, want dit betekent dat drones beter getest en vaker ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld voor levensreddende operaties. De nieuwe vliegroute loopt vanaf voormalig Vliegkamp Valkenburg (Zuid-Holland) naar de Noordzee en zal begin 2023 in gebruik worden genomen.

 

 

Programmamanager Theo de Vries van Unmanned Valley presenteerde op donderdag 3 november de plannen tijdens de bijeenkomst van de Drone Council Nederland. Deze stond in het teken van het toekomstige luchtverkeersleidingssysteem voor alle onbemande luchtvaart in Europa; U-Space.

 

“BVLOS vliegen mogelijk maken bij Unmanned Valley… Veel drones van bedrijven die bij Unmanned Valley testen kunnen dit al, dus het is een kleine stap voor de industrie, maar een grote stap voor de regelgeving waardoor we vele nieuwe toepassingen eindelijk kunnen uitproberen”. – Theo de Vries (Programmamanager Unmanned Valley)

 

Ontheffing

De corridor zal gebruikt worden voor zogenoemde BVLOS-vluchten (Beyond Visual Line Of Sight). Bij dit soort operaties vliegt een drone buiten het zicht van de piloot, soms zelfs volledig autonoom. In Nederland moet een dronepiloot het onbemande voertuig te allen tijde zelf kunnen zien. Tenzij hier, voor iedere vlucht afzonderlijk, een ontheffing voor is verleend. Voor veel bedrijven blijkt het verkrijgen van zo’n ontheffing in Nederland een tijdrovend en complex proces. Om te voorkomen dat dit soort innovatieve bedrijven hun activiteiten naar buitenland verplaatsen is een dergelijke BVLOS-testfaciliteit noodzakelijk. Met de ontheffing om dit type vluchten uit te voeren verlaagt Unmanned Valley de drempel aanzienlijk, dit zal de industrie ten goede komen.

 

Autonoom en efficiënt
Het voordeel van deze vliegroute is dat er boven zee verder en veiliger gevlogen kan worden. Hierdoor kunnen drones ingezet worden voor bijvoorbeeld periodieke inspectie van windmolens, drijvende zonneparken en andere infrastructuur. Iets dat nu nog erg arbeidsintensief en milieubelastend is. Drones kunnen dit straks grotendeels autonoom en efficiënter doen. Unmanned Valley kan hierbij als belangrijke drone hub functioneren. Ook wordt er gekeken naar andere toepassingen, zoals het bevoorraden van schepen of platformen, bulk samples nemen van vracht, of het zoeken naar drenkelingen op zee.

 

Eerste testvlucht
De corridor is vrijdag 28 oktober succesvol in gebruik genomen door het MAVlab van de TU Delft. Zij hebben met hun AED-drone de eerste testvlucht mogen maken. Deze drone is in staat om levensreddende AED af te leveren, daar waar hulpdiensten door moeilijk toegankelijk terrein niet kunnen komen. Rekening houdend met de toename van drones in het luchtruim en de veiligheid van alle luchtgebruikers, heeft het MAVLab daarnaast een ontwijkalgoritme ontwikkeld. Drones kunnen hierdoor in de toekomst automatisch andere gebruikers detecteren, ontwijken en voorrangsregels hanteren.

 

“Op zee is veel economische activiteit waarin drones een rol kunnen gaan spelen. Deze corridor stelt ons in staat deze kansen te benutten.”

Bart Remes (Projectmanager MAVLab)

 

Primeur
In het buitenland wordt al langer geëxperimenteerd met BVLOS-vluchten. Voor de Nederlandse dronesector komt de nieuwe vliegroute dan ook geen moment te vroeg. Bedrijven die vluchten willen maken, kunnen na een aanvraag, gebruik maken van de faciliteiten. Met de dronecorridor naar zee heeft fieldlab Unmanned Valley een primeur in Nederland en tilt het de industrie als geheel naar een hoger niveau.

 

 

Over Unmanned Valley

Unmanned Valley is een fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen. Het is de ideale plek voor startups, scale-ups, gevestigde bedrijven, kennisinstellingen en overheden om drones en andere sensor-based innovaties te onderzoeken, ontwikkelen en testen. 

 

Unmanned Valley is uniek in Nederland. Het luchtruim kan continu en flexibel gebruikt worden en een corridor naar zee maakt BVLOS-vliegen binnenkort mogelijk (boven land en zee). Gelegen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg ligt het fieldlab in het hart van het gebied met bedrijven en kennisinstellingen die de UAV-industrie maken. 

 

Unmanned Valley is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de EU. Meer informatie op www.unmannedvalley.nl 

 

 

____________________________________

 

 

Niet voor publicatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Dietmar Lander

Community Manager

T: +31 644489331

E: dietmarlander@unmannedvalley.nl