Nieuws   •

01 december 2019

ESA-astronaut bestuurt vanuit het ISS een robotrover op aarde

Beeld: ESA
ESA-astronaut Luca Parmitano is erin geslaagd om vanuit het internationale ruimtestation ISS een robotauto te besturen op aarde, in hangaar2 om precies te zijn. De Italiaan kon hierbij zien én voelen wat de robot deed. Hiermee schreef de astronaut robotica-geschiedenis.

Terwijl Parmitano met ongeveer 28.000 kilometer per uur om de aarde cirkelde, testte hij met succes de technologie om op een afstand van 10.000 kilometer een robotauto te besturen en geologisch onderzoek te laten doen. De geteste technologie moet het mogelijk maken om in de toekomst robots de maan of Mars te laten verkennen terwijl zij rechtstreeks door een astronaut vanuit een ruimtestation worden bestuurd.

Tijdens het experiment bestuurde de Italiaanse astronaut de robotauto door een gesimuleerd maanlandschap dat voor deze gelegenheid was gecreëerd in Hangaar2. Parmitano moest de robot meerdere obstakels laten ontwijken en op verschillende plekken monsters laten verzamelen.

De hard- en software die Parmitano gebruikte, is ontwikkeld door ESA’s Human Robot Interaction Laboratory bij ESTEC in Noordwijk. Ook de rover zelf is gebouwd in Noordwijk.

Meer informatie: www.esa.int.