Nieuws   •

30 november 2022

MAVLab test ontwijkalgoritme voor drones in BVLOS-corridor

De nieuwe BVLOS vliegroute loopt vanaf voormalig Vliegkamp Valkenburg (Zuid-Holland) naar de Noordzee en is net in gebruik genomen.   Bart Remes, projectmanager en onderzoeker bij The Micro Air Vehicle Laboratory (MAVlab), onderdeel van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek van TU Delft, is dolblij met de nieuwe testmogelijkheden. “Met onze AED-drone hebben wij de eerste testvlucht mogen maken door de nieuwe corridor. We kunnen nu veilig experimenteren met onbemande luchtvaartsystemen. Daarnaast kunnen we niet alleen op zee, maar ook vanaf Valkenburg richting zee vliegen.”

 

Waarom is deze corridor zo nodig?

“De zee speelt een steeds belangrijkere rol bij het verduurzamen van de energiebranche. Er komen meer windparken op zee en ook de productie van waterstof gaat daar plaatsvinden. Voor deze immense installaties zijn periodieke inspecties nodig. Drones kunnen dit arbeidsintensieve en soms gevaarlijk werk ook doen. De corridor vanuit Valkenburg naar zee maakt het mogelijk om dit soort dronevluchten te testen. Geweldig dat we dit als onderzoeksinstituut (MAVlab) van TU Delft kunnen doen en zo nieuwe ideeën kunnen toetsen in de praktijk.”

Wat doen jullie nu?

“We onderzoeken verschillende aspecten van drones. Het vliegen, de aerodynamica, de productie, maar ook het intelligent maken. Zo hebben we bijvoorbeeld een ontwijkalgoritme ontwikkeld, waardoor drones andere luchtgebruikers kunnen detecteren en ontwijken. Een belangrijke stap, want zo kunnen systemen volledig autonoom opereren en in de toekomst op grotere schaal ingezet worden.”

Lees het volledige artikel van de TU Delft hier

~

The BVLOS Corridor to the sea is made possible by the EU’s Covid-19 response.