Partner

ESTEC

Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), gevestigd in Noordwijk, is ESA’s grootste locatie en het technische hart van Europese ruimtevaartinspanningen.

All ESA-ruimtevaartmissies worden ontwikkeld en beheerd vanuit ESTEC, waar ook de programma’s voor Wetenschap, Aardobservatie, Navigatie en Ruimtevaart zijn ondergebracht.

ESTEC is de thuisbasis van Europa’s grootste testlocatie voor ruimtevaartuigen: in dit cleanroomcomplex van 3000 m² bevindt zich de grootste vacuümkamer van Europa; Europa’s luidste geluidssysteem, om satellieten met gesimuleerd raketgeluid te bestoken; en Europa’s krachtigste hydraulische schudtafel, die trillingen produceert vergelijkbaar met een grote aardbeving.

ESTEC biedt ook onderdak aan een reeks technische laboratoria van wereldklasse, gespecialiseerd in alle aspecten van satelliettechniek en de ruimtevaart. Het gaat onder meer om een aantal robotica-laboratoria: het Planetary Robotics Lab, voor rovers en oppervlakteverkenners, en het Orbital Robotics Lab, voor de autonome besturing, navigatie en controle van ruimtevaartuigen in gewichtloze of lage zwaartekrachtcondities.

Meer informatie: www.esa.int